Rosor och rosenolja

Rosenolja är en viktig del av Rosenserien. Den rosenolja vi använder är ekologiskt odlad och mild i doften.

Nedan kan du läsa mer om rosor och rosenolja.

Historik rosor och rosenolja

Rosor är en riktigt gammal växt, man har funnit fossil på rosor som är 30 miljoner år gamla och redan 2000 f Kr odlades rosor i Kina. Från början gjordes örtoljor, dvs rosor fick dra i vegetabilisk olja för att få ut den eteriska oljan. Någon gång på 8-900-talet började man med destillering, dvs upphettning av rosorna med hjälp av ånga eller vatten. Äkta rosenolja framställs genom destillering av kronbladen på rosor och det är vid denna framställning som det går åt 5000 kilo rosenblad för att få fram 1 liter eterisk olja. Vattnet som blir över vid destilleringen blir rosendoftande och kallas hydrolat och används även det inom hudvård. Det kemiska namnet på rosenoljan och hydrolatet från samma sorts ros är faktiskt detsamma, i vårt fall; Rosa Damascena. Koncentration och egenskaper skiljer sig förstås åt, liksom priset. Av ett kilo rosenblad blir det 1/4 gram eterisk olja (rosenolja) och ca 1 liter vatten (hydrolat). Detta vatten kallas även Rosenvatten och såldes förr på apotek och man blandade själv till sitt ansiktsvatten av rosenvatten, glycerin och alkohol.

Det finns många olika arter av rosor

Den vi använder i våra produkter är den som anses allra finast; Rosa Damascena. Det är en art ursprungligen från Bulgarien men odlas idag även i Turkiet, Frankrike, Nordamerika m fl. Vår rosenolja kommer från ekologiska odlingar i Bulgarien. Den skördas en tid på året då den har en mild doft.

Rosendoft

För dig som tror att Rosenserien bara är för kvinnor kan vi berätta att i det gamla Grekland så ansågs rosendoften stå för det manliga och violdoften för det kvinnliga. Doften på Rosenseriens produkter är en mycket lätt rosdoft, inte den söta tunga som var vanlig förr. Doften uppskattas mycket, inte minst av dem som är känsliga för dofter. Den rosenolja vi använder har en doft som många doftallergiker tål. Den är också flyktig vilket gör att du inte luktar länge efter du haft på en produkt, vilket är bra för dem som t ex arbetar på sjukhus eller med människor som är doftkänsliga.

Vad det gäller rosors doft så har det gjorts en hel del forskning, både för att försöka kopiera doften och få fram en syntetisk lika doft, men också för att undersöka vad människor attraheras av för dofter. Det visar sig vid blindtest att ca 70% av alla tycker om rosdoft, vilket kan vara en av anledningarna till att de allra flesta fina, äkta parfymer fortfarande idag har en del rosenolja i sig. Hittills har kemisterna inte lyckats kopiera doften utan vill man ha äkta rosendoft så får man använda äkta rosor!

Kuriosa om rosor

Rosor har också en stort symbol värde och har använts som symbol för allt från kärlek till politisk tillhörighet, från olika religioner till litteraturen och konsten. Inom aromaterapeutisk teori ska rosendoften öka ”förståelse och förlåtelse”. I Kina står rosen för väldoft, ungdom och välstånd.

© 2023 RS Biokosmetik AB.
All rights reserved.
crafted with pride by Aivaton